Renesanční vrchnostenský dvůr z konce 16. st., nahrazující sousední starší tvrz, upravený na rekreační středisko s restaurací. Dochována celková dispozice s ohradní zdí a zajímavý štít obytné budovy s náročnou sgrafitovou výzdobou.
Původní obytný dům se sgrafity zdobeným východním štítem
Graficke pismenko Velmi zajímavý vrchnostenský dvůr, ve jehož blízkosti se navíc nacházejí dvě další středověká tvrziště, najdete 3 km severovýchodně od zámku Orlík nad Vltavou na protějším břehu přehrady a necelý kilometry od vsi Chrást, odkud je také prakticky jediný možný přístup. V areálu je možné se dokonce i ubytovat a nebo si dát něco na zub, ovšem historicky cennější západní část není běžně přístupná.
Filip Matoušek, 15.9. 2005

Historie a popis
    Podle velmi zajímavé sgrafitové výzdoby i tvaru štítů budov lze vznik dvorce datovat pravděpodobně do konce 16. století. Stopy starších konstrukcí zatím nebyly v jeho areálu objeveny, a to i díky nepříliš zdařilým úpravám celého areálu na rekreační zařízení, z nějž zde dodnes funguje restaurace a penzion. I tak však dodnes můžete obdivovat renesanční štít obytné budovy, volně stojící ve veřejnosti běžně nepřístupné západní části dvora, s