Zříc. nazývána též Kickelsburg, mylně považována za Vítkovec. Nově ztotožněn s hradem Milčany, nást. staršího objektu na ostrůvku Milčanského rybníka. Osídlen cca od 80. let 14. století až do 2. poloviny století následujícího.
Graficke pismenko Hrad se nalézá 8 km jihozápadně od České Lípy. Pokud jste před tím nenavštívili hrad Hřídelík a Ronov, který je po cestě na Milčany z Blíževedel, tak pravděpodobně vystoupíte ve stanici Zahrádky odkud je to 3 km na hrad, který se nalézá v turistické chatové oblasti, co by kamenem dohodil od Milčanského rybníka, ve kterém je naprosto jedinečné koupání.
28.5. 2002

turistické

Zřícenina hradu ja návštěvná celoročně, ale podle mého názoru se tam vyplatí jít v létě, neboť se tam dá skvěle koupat a člověk má šanci poklábosit s rekreanty u bufíku a pivíčka, nebo limonádičky, chcete-li.
    28.5. 2002

historie

Zbytky hradu byly nazývány Kickelsburg, poté byla lokalita mylně považována za Vítkovec. F. Gabriel a J. Panáček zříceniny ale přesvědčivě ztotožnili s hradem nesoucím jméno Milčany, který se stal nástupcem staršího objektu stejného jména na nedalekém ostrůvku Milčanského rybníka (říká se mu také Hrad u Hostíkovic). Dle arch. nálezů byla lokalita osídlena cca od 80. let 14. století až téměř do konce století následujícího. Dle historických

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999; F. Gabriel – J. Panáček: Hrady okresu Česká Lípa, Argo 2000), 16.11. 2009

popis

Hrad stával na západním okraji Holanského rybníka, na skalním ostrohu odděleném na západní straně vykopaným příkopem a chráněném valem. Zachoval se z něho jen roh paláce, jehož východní stěna je dosud asi 7 m vysoká, zatímco kratší, jižní, pouze asi 3 m. V tomto torzu je i jedna střílna a množství otvorů pro trámy. Na celém ostrohu jsou vidět četné další zbytky valů a základních zdí i prohloubenin, jejichž funkci nemůžeme bez archeologického

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Severní Čechy, Svoboda, Praha 1984, 16.11. 2009

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)