Zámek byl přestavěn ze starší tvrze za Zástřizlů ve druhé pol. 16. stol. Zřejmě definitivní proměna do zámecké podoby byla provedena v letech 1635–47. Dnes je zámek v soukromém vlastnictví a je veřejnosti nepřístupný.
Pohled na čelní stranu zámku
© Roman Řezáč 11/2004
Graficke pismenko Zámek leží jižně od kostela, stále dobře jsou patrné hluboké příkopy původní tvrze, přičemž na severní straně jsou dosud zavodněny pramenným rybníčkem. Zbytek byl upravován na park, pouze na přístupové východní straně je příkop zavezen. Dnešní zámek patrně z velké části využívá základy zaniklé tvrze, předpokládá se že původní jsou sklepy a zdivo v severním nároží. Dnes je zámek v soukromém vlastnictví, je nepřístupný a podle neověřených informací je již několik let opravován z časti ze soukromých a z části z prostředků muzea a v několika jeho prostorách má být později muzejní expozice.

historie

Vznik tvrze se uvádí již ve 13. století, samotná osada Morkovice se poprvé jmenuje v roce 1222 v držení Semislava. Tvrz se výslovně uvádí při prodeji městečka zároveň s ní Janovi z Huštěnovic Joštem, který byl synem markraběte Jana Jindřicha. Od roku 1480 drží Morkovice bratři ze Zástřizl. Právě Zástřizlové tvrz ve druhé polovině 16. století renesančně přestavěli. Stálé se však uvádí jako tvrz. Zřejmě definitivní přeměnu do zámecké podoby