Slavníkovské hradiště z koncem 8. století. Ráz knížecího sídla s palácem, třemi chrámy, mincovnou, hospodářskými stavbami a železářskými objekty. V 11. století postaven nový palác. Poslední zmínky r.1130. Zachované základy paláce, kostela a vstupní brány.
Památník na slavníkovské hradiště se nachází v blízkosti obce na západní straně. Je volně přístupný, nedaleko obce je soutok Labe s Cidlinou.
Iva Synková, 8.4. 2004

Archeologická památková rezervace
    V polovině 10. století knížecí sídlo Slavníkovců, odkud tento rod ovládal do roku 995 téměř celou východní polovinu Čech. Na toto období se zachovalo mnoho zajímavých památek v podobě archeologických nálezů přes to, že bylo hradiště rozvráceno a Vršovci byli všichni přítomní členové rodu vyvražděni. Památník obsahuje rekonstruované základy předrománského kamenného kostela a vršovského paláce. Do rezervace patří i velká část obce, která vznikala

Iva Synková, upr. red., 8.4. 2004

hradiště