Hrady.cz
Na vyvýšenině východně od telčského nádraží byla roku 1898 postavena dřevěná rozhledna. Jejím nástupcem je typisovaný telekomunikační stožár s veřejně přístupnou vyhlídkovou plošinou, postavený v letech 1999–2000.
Rozhledna Oslednice nad Telčí
2003 ©Jiří Cukr
Graficke pismenko Rozhledna Oslednice stojí u Telče přesně nad vlakovým i autobusovým nádražím, odkud k ní vede žlutá turistická značka (1 km ). Z telčského náměstí jsou to po žluté asi 2 kilometry.
Otevřeno:
Duben – květen
Sobota, neděle 10 – 16 hodin
Červen, červenec, srpen
Každý den mimo pondělí 10 – 17 hodin
Září – říjen
Listopad – březen
Po domluvě s provozovatelem.
Jiří Cukr, 7.12. 2003

historie

Původní rozhledna byla dřevěná a pocházela z roku 1898. Ta časem zanikla a na 556,8 metrů vysokém kopci potom nebylo nic, pouze železný kříž z roku 1885 na velkém balvanu. V roce 1999 tu ovšem kvůli lepšímu šíření signálu byla postavena 36 metrů vysoká železná věž, jejíž ochoz ve výšce 31, 2 metrů byl zařízen jako rozhledna. Stavbu projektoval ing. Josef Bláha a slavnostní otevření se konalo 25. března 2000. Jako na dlani se jeví renesanční