Hrady.cz
Téměř zaniklá tvrz, jedna ze dvou tvrzí ve vsi Horní Lhotice. Podle nálezů keramiky se odhaduje, že se zde žilo ve 13. stol. Písemné prameny se o tvrzi nezmiňují, není tedy známo, kdo ji postavil a jaká byla její další historie.
Jihozápadní příkop z plochy hrádku
Graficke pismenko O existenci obou hrádků na katastru Horních Lhotic se písemné prameny nezmiňují. Tzv. Dolní hrádek stojí na konci ostrožny v záhybu říčky Chvojnice. Z chudých nálezů keramiky lze jeho existenci položit již do 13. století.
Hrádek má tvar protáhlé kapky orientované ve směru SZ-JV o max. rozměrech cca 40x20 metrů. Směrem k řece svah spadá prudce dolů, na ostatních stranách jej obloukem obíhá příkop a val. Kromě vstupní strany, kde je zasypaný, má příkop šířku cca 10 m a proti hradu je doposud 3-4 metry hluboký. Průzkum roku 1963 odhalil v hrázce podél jihozápadní strany lícované zdivo 2 metry silné hradby, objeveny byly i zbytky další stavby. Prudkým svahem chráněná strana směrem k řece mohla mít lehčí ohrazení.