Mukařov - kostel Nanebevzetí P. Marie
Věž kostela - pohled ze hřbitova
Graficke pismenko Spojení BUS - Praha (Skalka) - Mukařov - příměstská doprava linky 381, 382, 383 a 387. Dále možnost vlakem do Říčan a po turistických značkách přes Babický les okolo rybníků až do Mukařova.

historie

První zmínku o kostele v Mukařově nalézáme již ve 14. století (kostel Nanebevzetí P. Marie - ve století XIV. far.). Později byl kostel po nějakou dobu v rukou utrakvistů a připojen ke Kostelci nad Černými lesy. Obec Mukařov za třicetileté války od Švédů spálena, fara zanikla. Roku 1790 zřízena lokálie, roku 1855 na faru povýšena.
    Ottův slovník naučný, 14.8. 2003

Bourání kostela
    Východní část kostela zaujímal presbytář oddělený od lodi vítězným obloukem. Uprostřed jižního bloku stála věž čtvercového půdorysu. Při bourání kostela byl v každém rohu chrámové lodi nalezen kámen s důlkem - v těchto důlcích byly z olova ulité symboly čtyř evangelistů. Původně byl kostel vyšší, později bylo klenutí sníženo. Uvnitř byly nalezeny stopy původní malby. Nad sakristií byl vytesán znak s nápisem: "Benda Hula ze Srbína" jiný znak s

Farní úřad Mukařov, 14.8. 2003