rozhledna Věžka

Červená věž
Cihlová rozhledna, 282 m n. m., 15 m vysoká. Vystavěna r. 1843 jako součást zámeckého parku na přání hraběte Ervína Sylva-Tarouccy. Má neobvyklý osmiboký tvar. Po generální opravě veřejnosti přístupná od dubna 2016 v rámci placené prohlídky zámku.
© Ivo Rozehnal, 05/2014
Čechy pod Kosířem leží na úrodné širé Hané asi 15 km od Prostějova ve směru na Kostelec na Hané. Zámek proslavil svými pobyty malíř Josef Mánes. V areálu zámeckého parku najdete cihlovou rozhlednu válcového tvaru asi 15 m vysokou. Jak vypadala v době malířově, uvidíte ve stálé expozici na zámku. Zámek je postaven na úpatí hanácké hory Velký Kosíř (442 m n. m.).
Po generální rekonstrukci je rozhledna zvaná Věžka nebo Červená věž od dubna 2016 přístupná v rámci placené prohlídky zámku.