Současná kaple sv. Anny byla založena v r. 1836 jihozápadně od původní menší sakrální stavby neznámého patrocinia. U kaple stojí kamenný kříž z r. 1923.
© Luděk Vláčil 03/2020
Graficke pismenko Ludmírov je menší Moravská obec ležící v Olomouckém kraji v okrese Prostějov. Obcí prochází cyklotrasa č. 5030 Bouzov-Konice. Dominantní stavbou obce je kaple sv. Anny nacházející se v centru obce na levém břehu toku Špraněk. Ke kulturním památkám patří kaple sv. Libora, boží muka a venkovská usedlost čp. 23. V katastrálním území Ludmírova stojí za navštívení přírodní památky Průchodnice, Rudka a Skalky.

historie

První písemná zmínka o vsi a pozdější obci Ludmírov pochází z roku 1382. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. Nejstarší doklad o kapli na návsi pochází z Císařského povinného otisku map stabilního katastru Moravy z roku 1834. Současná kaple sv. Anny byla založena roku 1836 jihozápadně od původní menší sakrální stavby neznámého patrocinia. V roce 1923 nechala obec Ludmírov zhotovit a umístit před kapli kamenný kříž. Mše svatá se zde

Prostějov  (PT)
    Ludmírov