Desky umístěné na kamenném mostě připomínají ničivé povodně v letech 1663 a 1770. Jsou umístěny ve třech nikách a naproti nim socha sv. Jana Nepomuckého. Kamenný most s povodňovými deskami a sochou sv. Jana Nepomuckého je technickou a kulturní chráněnou památkou.
Podňové desky na mostě v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Kamenný most přes potok Třebůvku s povodňovými deskami najdeme východně od zámku na začátku Křížového vrchu pod Schody mrtvých.

popis

Renesanční kamenný most vede přes říčku Třebůvku. Po něm dojdeme od jižní brány zámku ke hřbitovu na Křížovém vrchu. Most je doplněn pamětními povodňovými deskami z let 1665 a 1770 a sochařskou výzdobou z let 1722 a 1840. Kulisová architektura v podobě průčelí drobného empírového chrámku chrání trojici pískovcových nápisových a reliéfních desek. Desky s nápisy nechali zhotovit Lichtenštejnové. Desky připomínají ničivé povodně v letech 1663 a