Smolkův větřák
Traduje se že mlýn stál již v r. 1840. Prvně je doložen v kupní smlouvě z r. 1879. V r. 1938 byl mlýn zbořen. V r. 2003 byl proveden archeologický průzkum a v letech 2007-2009 byla podle dochované dokumentace postavena jeho věrná replika.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Obec Jalubí leží ve Zlínském kraji na severovýchodním úpatí Chřibů, 4 km severozápadně od Uherského Hradiště. Nad obcí, na vrchu zvaném Větřák, stojí replika původního větrného mlýna holandského typu. Nejstarší dochovanou památkou Jalubí je kostel sv. Jana Křtitele. Ve vedlejší turisticky velmi atraktivní obci Modrá je rozsáhlý archeologický skanzen s vyhlídkovou věží, vykopávkami a replikou velkomoravského kostelíka. Vedle je zajímavá atrakce zvaná Živá voda, kde se můžete projít proskleným tunelem po dně rybníka. Opodál je další rybník s vyhlídkovým molem a přístřeškem, z něhož je krásný výhled na klášter s basilikou sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě a za ním se, na prostředním ze tří vrcholků, vypíná hrad Buchlov.

historie

Traduje se, že mlýn zde stál již v roce 1840. První doložená zpráva pochází z kupní smlouvy z roku 1879, kdy bylo vloženo vlastnické právo pro Bartoloměje Laika. Jednalo se o 8 metrů vysokou stavbu (11 m včetně střechy) s vnějším průměrem 7,5 m, což dokládá zeměměřičský zákres z roku 1899. Mezi občany se traduje, že mlýn za 2. světové války poničila bomba a následně byl zbourán a rozebrán na stavbu rodinných domků. Ve skutečnosti byl mlýn

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.jalubi.eu a další, 30.4. 2016