Klášter s kostelem byl založen někdy v 2. pol. 14. stol. V 17. stol. klášter barokně přestavěn. V l. 1762-1766 barokně přestavěn kostel a v r. 1778 přistavěna kaple s hrobkou. V r. 1785 klášter zrušen a kostel veden jako farní. V r. 1869 kostel poškodil požár. Dnes slouží klášter jako muzeum.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Augustiniánský klášter je barokní jednopatrová čtyřkřídlá stavba stojící poblíž centra města Jevíčka, k níž je připojen kostel Nanebevzetí Panny Marie. Dnes bývalý klášter slouží jako muzeum (archeologie, regionální historie, sklo a porcelán, vlastivěda regionu, dějiny místních Židů, holocaust). Na poměrně malé městečko je v Jevíčku docela dost zajímavých památek, kromě kláštera je to například zámek, synagoga, městská věž, městské hradby a množství barokních soch.

historie

Oblast Jevíčka byla trvale osídlena již od mladší doby kamenné. První kostel v Jevíčku vznikl zřejmě již v době založení města nebo krátce po něm, tedy někdy v letech 1230-1240. Kostel byl zasvěcen sv. Mikuláši a sloužil jako farní. Měl patrně obdélníkový půdorys s obdélníkovou apsidou. V té době byl asi jedinou zděnou stavbou ve městě. Někdy ve druhé polovině 14. stol. byl, snad na místě staršího královského dvora, markrabětem Janem Jindřichem