Kadovské železárny

Ludovicova Hütte Kadau
Železárny vystavěl v l. 1646-51 F. M. Kratzer ze Schönbergu. Z domků zaměstnanců se postupně vyvinula ves Kadov. V provozu až do r. 1874. Výroba se orientovala na užitkové i okrasné předměty. V r. 1783 dosahovala huť 2. místo v produkci železa na Moravě. Dnes pouze torzo kamenné zdi.
nároží a líc zdiva zaniklého objektu bývalé hutě
© Jan P. Štěpánek 05/2013
Graficke pismenko Počátky a sláva vesničky Kadov uprostřed Žďárských vrchů je úzce spojena s existencí zdejších slavných železáren. Ty vznikly v polovině 17. století a proslavily se výrobou kvalitního surového železa i umělecké litiny. Výroba byla zastavena již v 70. letech 19. století a objekty vysoké pece a hutí postupně zcela zanikly nebo byly začleněny do celku vsi.
Dnes na železárny upomíná pouze menší stylizovaný pomníček na centrální návsi a nevelký pozůstatek kamenné zdi ve svahu za pomníčkem.