Sazomín založen roku 1296. Zvonička s vysokou štíhlou věží z druhé poloviny 19. století. Oprava v roce 1925, další v roce 2013.
Kaplička v Sazomíně u Žďáru nad Sázavou.
© Pavel Vítek 05/2018
Sazomín najdeme 7 km jižně od Žďáru nad Sázavou a 20 km severně od Velkého Meziříčí. Obcí prochází silnice I/37 spojující Žďár nad Sázavou s Velkou Bíteší. Okolo obce vede železniční trať č. 250 spojující Havlíčkův Brod s Brnem. Železniční zastávku obec nemá, nejbližší je ve vzdálenosti 2 km v Ostrově nad Oslavou. Autobusem je spojení do Žďáru nad Sázavou, Velkého Meziříčí nebo Velké Bíteše. Kapličku najdeme v centru obce na protáhlé návsi.
popis

Nejstarší doložená podoba jména vesnice byla Sezemín a byla odvozena od osobního jména Sezema. Místní jméno tedy znamenalo Sezemův majetek. Sazomín byl založen roku 1296 Janem z Meziříčí. Zajímavou památkou obce je historická zvonička s vysokou štíhlou věží. Pochází z druhé poloviny 19. století. Opravou kaplička prošla v roce 1925. Další opravou pak v roce 2013.

Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Sazomín