Původně pozdně středověká tvrz, přestavěná v pol. 17. století či nejpozději ve 2. pol. 18. stol. v barokní zámek, po r. 1810 přestavěn klasicistně, na břehu Zámeckého rybníku na okraji nejzápadnější moravské obce. Dvojkřídlá patrová budova s nárožní věžicí a mansardovou střechou. Soukromý majetek.
jižní křídlo zámku
© Jan P. Štěpánek 08/2014
Malebné obci České Olešné, rozkládající se na pomezí Českomoravské vrchoviny, Javořické vrchoviny známé jako Česká Kanada a Třeboňské pánve dominuje rozsáhlý dvojkřídlý zámek na břehu Zámeckého rybníku. Ačkoliv samotný název umísťuje obec do Čech, jedná se o nejzápadnější moravskou obec, které přídomek „česká“ přisoudili, aby jí odlišili od sousední Nové (pův. Německé) Olešné. V blízkém okolí zámku je možné navštívit známý Tůmův vrch se zříceninou loveckého hrádku (zámečku) ze 16. století, která však v roce 2013 podlehla celkové zkáze.
popis

Zámek tvoří dvojice k sobě pravoúhlých patrových křídel s mansardovou střechou. Na vnějším nároží obou křídel vystupuje nevelká hranolová věžice s nadstavěným hodinovým polopatrem, krytá jehlancovou střechou s lucernou, která tvoří pohledovou dominantu celého zámku od rybníku. Na zámecká křídla navazují další tři přízemní hospodářská křídla, krytá rovněž mansardovou střechou, které uzavírají nepravidelné pětiboké zámecké nádvoří. Vstup do nádvoří je skrz průjezd zámecké brány v severní části východního křídla.

historie

Ves se poprvé připomíná již v roce 1349. K roku 1464 se zde připomíná tvrz, jejíž skromné zbytky snad obsahuje současný zámek. Na zdejším statku se vystřídalo mnoho šlechtických rodů od rodu z Vydří, přes Špetly z Prudic, Řečické z Řečice po Koňase z Vydří. V letech 1650 - 1750 drželi zdejší statek Allmannové z Allmsteinu, 1751 - 1800 Moschlitzové, kteří dali podnět k přestavbě zastaralého sídla v moderní barokní zámek s velkým hospodářským dvorem. Roku 1810 koupil Olešnou francouzský emigrant Josef z Laboriette, po klterém r. 1827 dědila hraběnka Terezie Trautmannsdorfová. Roku 1867 prodal její syn Josef Olešnou Karlu Lenertovi, od jehož dědiců koupil roku 1892 velkostatek továrník a měšťan z Počátek Karel Brdlík. Jeho potomci vlastnili Olešnou až do roku 1951, kdy jej zkonfiskoval komunistický stát. Budovu zámku využívaly státní statky jako ubytovací zařízení, v letech 1956-67 sloužil jako domov důchodců…  číst dále

Jan P. Štěpánek, dle L. Hosák: Historický místopis země Moravsko - Slezské, Academia, 21.8. 2014

Jihočeský kraj,  Jindřichův Hradec  (JH), Česká Olešná