tvrz Hůrka u Vranovic

Vranovská Hůrka, Hůrka
Zaniklá tvrz Vranovských z Valdeka, zchudlé větve významného rodu Buziců, ze 14. stol.. V 15 stol. připojena k Rožmitálu, zanikla zřejmě požárem během 16. století. Doposud jsou dobře patrné její terénní pozůstatky obdélného tvaru chráněné příkopem.
Vranovská Hůrka od jihozápadu.
Graficke pismenko Zaniklá tvrz Hůrka se nachází zhruba 800 metrů severozápadně od obce Vranovice u Rožmitálu pod Třemšínem na stejnojmenném zarostlém vršku vyčnívajícím nad okolními poli. Vrcholek je porostlý stromy a keři, přičemž zbytky tvrziště jsou situovány v jeho nejvyšší severní části. V terénu se navzdory času a přírodě zachovaly doposud výrazné terénní náznaky, které jsou nejlépe viditelné zejména během vegetačního útlumu na podzim nebo brzy z jara. V létě je tvrziště bujně zarostlé vegetací a terénní pozůstatky se hledají velmi špatně. Návštěvníkovi se ale i tak nabízí pohled na rozmanité luční kvítí a pěkný výhled do kraje. K tvrzi je možné ...
Ladislav Kučera , 27.1. 2011

Historické informace
    O Vranovské Hůrce není v historických pramenech mnoho přímých zmínek. První písemná zpráva o Vranovicích pochází z roku 1318, kdy patřily místnímu vladykovi Heřmanovi z Vranovic. Dá se tedy předpokládat, že v této době již zde stálo jeho rodové sídlo. V samotných Vranovicích se nachází pozůstatky druhé tvrze, avšak její rozměry částečně pohlcené vsí se zdají menší, než jsou rozměry Vranovské Hůrky (více světla do situace by mohl přinést

Ladislav Kučera (zdroje: Hrady, zámky a tvrze České – August Sedláček; průzkum místa), 27.1. 2011

popis

Vranovská Hůrka není nijak vysoký kopec, ale ze svého okolí i přesto významně vystupuje, a tak zajišťoval středověkému opevnění poměrně dobrý výhled do kraje. Tvrz, zbudovanou v severním cípu vrcholu, chránil dodnes patrný příkop. Jeho pozůstatky jsou dobře patrné zejména na jihovýchodní, jižní a západní straně. Samotný půdorys tvrze má tvar obdélníku. Rozměry stran jsou přibližně 30 na 50 metrů. Přestože se obecně hovoří o tvrzi, rozměry