Moje místa 0
Vodní tvrz, založena Petrem I. z Rožmberka před rokem 1349. Poslední zmínka o tvrzi je z roku 1404. Během husitských bouří byla tvrz pravděpodobně zničena husity. Tvrziště bylo poškozeno v letech 1924–25 při výstavbě rybníka.
tvrziště od západu
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Dolní Bukovsko založil Přemysl Otakar II. jako trhové městečko na spojnici tras z Týna nad Vltavou a Veselí nad Lužnicí. V roce 1323 jej získal výměnou od Jana Lucemburského Petr I. z Rožmberka. Rožmberkům pak patřilo až do vymření rodu r. 1611. Již Petr I. z Rožmberka vybudoval na pozemku mezi třemi rybníky vodní tvrz. Tvrz je poprvé uváděna již v roce 1349 jako sídlo panství. Rožmberkové se na tvrzi často zdržovali. Poslední zmínka o tvrzi je z roku 1404, kdy je uváděn purkrabí Přibík ze Žimutic. Během husitských bouří byla tvrz pravděpodobně zničena husity. Alois Jirásek dobytí tvrze popisuje v románu Proti všem. Podoba tvrze není známa, ...

popis

Objekt měl podle průzkumu Františka Švingera čtyřúhelníkový tvar o rozměrech cca 44 x 40 m. Obklopen byl vodním příkopem s mostem na jihovýchodní straně. Stavba byla částečně položena na dubových pilotech. Na nárožích byly dvě kruhové věže. Po obvodu ostrova se dochovaly fragmenty stavby a na západ od hráze zbytky valu.