Klasicistní pomník na místě údajného hrobu Horymírova koně Šemíka. Vybudován byl v roce 1887 nad kamenem označujícím hrob. V okolí pět dalších kamenů, považovaných za pozůstatek pohanské svatyně.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Klasicistní pomník ve tvaru stříšky na čtyřech sloupech byl v roce 1887 postaven nad velkým kamenem, označujícím místo údajného hrobu Horymírova koně Šemíka. Pomník nechal vybudovat kníže Schwarzenberg a zhotovil jej kamenický mistr Velík z Tmáně. Ač je lokalizace hrobu velmi nejistá (pověst uvádí, že jej Horymír pochoval na prahu své tvrze, která však v tomto místě nikdy nebyla prokázána), požíval ve vsi velké úcty a několikrát místní obyvatelé zabránili otevření hrobu. V letech 1813–1815 se o to údajně snažili ruští vojáci, roku 1860 pražský archeolog. V jeho bezprostředním okolí stojí pět dalších velkých kamenů, považovaných za pozůstatek pohanské svatyně. Další z těchto kamenů byly použity jako schody nedaleké zvonice.
Milan Caha (zdroj: informační tabule v obci), 18.11. 2008

pomník, památník