Hrady.cz
Pozdně halštatské (kolem r. 750 př.n.l) a raně středověké hradiště z 8.–12. stol. Dvojdílné, o rozloze 6 ha, s vnitřním hradištěm na západě a předhradím na východě ostrožny. Dochovány nepatrné zbytky dvojitých valů s příkopem v severní části.
pohled z plochy předhradí na vnitřní hradiště
© Milan Caha 07/2007
Graficke pismenko Přímo na hradiště nevede žádná cesta. Přístup je možný z několika směrů. Nejkratší (ale poměrně namáhavý) je od západu, od samoty Chroustov, respektive ze železniční zastávky Chroustov. Tento výstup je krátký, vede ale strmou kamenitou strání chráněného území „Stráň u Chroustova“. Pohodlnější, ale delší cesta z východu vede odbočkou ze silnice spojující Radim a Vrbčany a slouží k obsluze technického zařízení na vrchu Radim.
M.C., 26.9. 2008

historie

Hradiště Radim bylo osídleno ve dvou etapách. První osídlení spadá do pozdně halštatského období (kolem roku 750 před naším letopočtem), druhé do období raného středověku – od 8. století. Nejvíce nálezů spadá do období 9. století a do 1. poloviny 10. století. Osídlení je zde doloženo ještě ve 12. století. Hradiště nebylo zatím systematicky archeologicky prozkoumáno, datované je podle četných zlomků keramiky, které zde jsou již od 19. století

Milan Caha (zdroj: M. Lutovský a kol. Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 26.9. 2008

popis

Hradiště leží na výrazné ostrožně, ze tří stran chráněné příkrými svahy skalnatého údolí meandru potoka Výrovka. Ačkoliv většina fortifikace byla poškozena zemědělskou činností, odhaduje se, že se jednalo o dvoudílné hradiště s osou západ-východ, s opevněnou akropolí na západě a rozsáhlejším, méně opevněným předhradím na západě. Rozloha hradiště bývá odhadována na 6 ha. Vnitřní hradiště bylo od vnějšího odděleno obloukovitým, zčásti i zdvojeným