Hrady.cz
Cihlová novogotická stavba z roku 1869, postavená v severním cípu bývalého hřbitova u kostela sv. Václava hraběnkou Marií Chotkovou, roz. Berchtoldovou pro jejího zemřelého manžela Karla Chotka. Sloužila jako pohřebiště dalších velkobřezenských Chotků.
Hrobka od severovýchodu
© Ivan Grisa 09/2011
Graficke pismenko Hrobka stojí v severním cípu bývalého hřbitova nad vysokým srázem k pravému břehu Labe. Přístup od silnice II/261 odbočením u kostela sv. Václava, parkování možné přímo na místě. Železniční i autobusová zastávka Valtířov přibližně 200 m jižně. Přes Valtířov prochází cyklostezka číslo 2.

Obec Valtířov (Waltirsche)
    Název vsi vznikl z osobního jména Valterův, tj. dvůr. Dobu jejího založení snad lze klást do průběhu 13. století. Avšak jsou doklady o mnohem dřívějším osídlení tohoto místa - archeologické nálezy šňůrové keramiky, žárových hrobů a zbytků laténské kultury. Neznámý majitel v obci nechal vystavět kostel sv. Václava, připomínaný poprvé roku 1352. V místě domu čp. 3 stával svobodný dvůr s celnicí na Labi. Na táhlém hřebeni na vrchu Hradiště (270 m

Mgr. Kateřina Valešová, 29.5. 2013

Hrobka šlechtického rodu Chotků
    V roce 1868 zemřel Karel Chotek, majitel nedalekého zámku ve Velkém Březně. S jeho smrtí vyvstala potřeba vybudovat na panství důstojné místo jeho posledního odpočinku. Z tohoto důvodu jeho žena, hraběnka Marie Chotková, roz. Berchtoldová, oslovuje známého východočeského architekta a stavitele Františka Schmoranze staršího s žádostí o návrh rodinné hrobky. Ta byla postavena o rok později, roku 1869. Jedná se o centrální novogotickou stavbu z

Mgr. Kateřina Valešová, zdroj Musil M., Hladíková D. Státní zámek Velké Březno. Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem. Ústí nad Labem: 2008; www.usti-aussig.net; www.velkobrezensko.cz, 29.5. 2013
    Rod Chotků
    Obce Velké Březno a Valtířov jsou od poloviny 19. století spjaty s rodem Chotků, který utvářel jejich tvář. Hrabě Karel Chotek, který v roce 1841 koupil panství Velké Březno za 170 000 zlatých, byl příslušníkem starého českého šlechtického rodu, který pocházel z Plzeňska a o němž je první zmínka již v roce 1377. V 16. stol. byli Chotkové povýšeni do rytířského stavu a později se podle obcí, v nichž žili, rozdělili na dvě větve – na větev Chotků

Mgr. Kateřina Valešová, zdroj: Musil M., Hladíková D. Státní zámek Velké Březno. Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem. Ústí nad Labem: 2008, 29.5. 2013

popis

Centrální novogotická stavba z cihlového zdiva s tesanými kamennými články. Všechny stěny vrcholí trojúhelnými štíty s fiálami. Stanová střecha je osazena velkou měděnou kytkou gotických tvarů. Vnitřní prostor sklenut devíti poli křížové klenby na čtyřech kamenných válcových sloupech. Veškeré vnitřní vybavení zničeno, stejně jako rakve a ostatky, při plundrování hrobky během poválečného rabování pohraničí.