hrad Hlavačov

Choceňský hrad, Zebín
Hlavačov je považován za nejstarší z choceňských panských sídel. Kdo ho založil, se neví, jediná zmínka o něm je z roku 1338, kdy jej dobyl a zbořil kralevic Karel. Byl zbudován ve dvou stavebních fázích, dnes pouze příkopy a valy.
Celá dispozice
Graficke pismenko Místo je nedaleko turistické trasy z Chocně do Darebnice. Před tímto místem je na stejné trase hrad Zítkov a choceňské hradiště v poloze Hlavačov, blíže Darebnici najdete hradiště Běstovice.
Petr Nožička , 1.1. 2009

historie

Historik F. Musil vytvořil zajímalou teorii: považuje Hlavačov za hrad Zebín, který je v roce 1289 zmiňován jako královský majetek. První známý příslušník pánů ze Zebína Petraň je zmiňován v Dalimilově kronice k roku 1279. Tento šlechtic je pak považován za syna Sezemy či Miloty, což byli družíníci Kojaty Hrabišice, kteří dostali Choceň v držení v r. 1227 a kteří si zde zřejmě vybudovali opevněné sídlo. Někdy před rokem 1289 ale bylo panství

Ivka (M. Cejpová: Zjišťovací výzkum hradu Hlavačova u Chocně, Castellologica Bohemica 10, AÚ AV ČR, Praha 2006), 10.1. 2009

popis

Hrad měl jednodílnou lichoběžníkovou dispozici na ostrožně, chráněn byl příkopy a valy. V čele jádra je výrazná kupa se zahloubením, další je pak v severovýchodním nároží, považované za pozůstatky staveb. V roce 1925 byla prý při odlesňování lokality nalezena zeď zděná na maltu, měly tu být nalezeny i cihly, prejzy, mazanice a fragmenty přitesaných pískovcových kamenů. V roce 1972 je zmiňován nález nasucho kladené zdi. V roce 2002 zde provedla

Časová osa

Podle historika F. Musila hrad královským majetkem.