Farní kostel z l.1735 – 37 snad dle návrhu Tomáše Vojtěcha Budila, na konci 19. století přistavěna pseudobarokní hranolová věž. Ve vybavení cenný barokní oltář.
© Milan Caha 02/2011
Graficke pismenko Barokní farní kostel byl na hlavním kosteleckém náměstí vystavěn mezi roky 1735 – 37. Jeho autorem je pravděpodobně architekt Tomáš Vojtěch Budil, autor mnoha lichtenštejnských staveb. V letech 1889 – 1894 byla přistavěna na vstupním západním průčelím hranolová věž.

popis

Jedná se o mohutný jednolodní kostel s obdélníkovou lodí, presbytářem a sakristií v ose. Loď je doplněna bočními kaplemi. Na západní straně je přistavěna předsíň a kruchta, nad nimi je věž. Průčelí je členěné pilastry z červeného pískovce a nikami se sochami. Z vybavení je významný zejména hlavní barokní oltář, zřízený díky daru Marie Terezie Savojské, se sochou Anděla strážného ujímajícího se mladého poutníka. Hlavní oltář, kazatelna i boční

Praha-východ  (PH)
    Kostelec nad Černými lesy