Tvrz postavená pravděpodobně počátkem 16. stol. některým z příslušníku rodu z Bubna. Jako panské sídlo sloužila do roku 1622, poté byla upravena na dům úředníka.
Pohled na tvrz od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 08/2013
Zemědělský dvůr, jehož součástí je i tvrz, se nachází při odbočce na Dobrou vodu a Říčky při okraji obce Dolní Libchavy.

Historický vývoj tvrze
    Počátky tvrze jsou datovány pravděpodobně do první čtvrtiny 16. století. Koncem 15. století získali Německé Libchavy (dnešní Dolní Libchavy) příslušníci rodu z Bubna, tehdy vladyckého rodu. Roku 1502 se poprvé připomíná Vaněk z Bubna, po něm přichází jeho bratranci Otík a Mikuláš z Bubna a právě za nich, možná již za Vaňka, je pravděpodobné, že došlo k vybudování tvrze. Není však zcela vyloučeno, že k jejímu vybudování došlo již dříve. První

Jan Švejkar (Musil F.: Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, Grantis, Ústí nad Orlicí, 1995), 8.11. 2007

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)