Hradiště nad ohybem Úterského potoka s nálezy keramiky z pozdní doby bronzové a raného středověku. Zbytky valů a příkopů neznámého stáří, dnes osada Šipín s kostelem sv. Barbory.
Šipín - plocha hradiště
Graficke pismenko Poprvé se o hradišti zmínili L. Franz a C. Streitová r. 1933, když při stavbě školy objevili keramické střepy. V roce 1935 L. Bittner datoval hradiště do 10.–13. století podle keramiky nalezené při výkopu vodovodu. D. Baštová a J. Bašta provedli v letech 1982–83 povrchový průzkum a kromě raně středověkých střepů našli i keramiku z pozdní doby bronzové. Dodnes není jasné, ke které fázi osídlení lokality patří pozůstatky opevnění.
Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003), 14.8. 2007

popis

Hradiště leží 430 metrů n. m. na ostrožně, kterou obtéká na západě a severu Úterský potok. Na jihu a severovýchodě je od okolního terénu oddělena roklemi. V nejužším místě šíje na východě byl příkop a první příčný val, zachovaný v délce 8 metrů. Val se pak otáčel k západu a po severním okraji ostrožny vedl k druhému příkopu. Plošina o rozloze 1,5 ha byl obehnána obvodovým valem. Dnes stojí v prostoru hradiště kostel sv. Barbory, fara, bývalá