Románský farní kostel postavený ve 12. století. Z původní stavby zachována věž a apsida. Přestavován v 15. a 16. století, barokně v letech 1726–1734 za účasti moravského architekta F. A. Grimma.
Graficke pismenko Farní kostel sv. Jana Křtitele leží při východním okraji obce u místního hřbitova. Jeho románské základy byly položeny ve 12. stol. Dodnes se dochovala dispozice věže a apsidy. Vlastní kostel byl několikrát přestavován a dnešní vzhled je z barokních úprav z let 1726 až 1734.

historie

Barokní farní kostel sv. Jana Křtitele dostavěný a posvěcený r. 1734 stojí na východní straně, v místě původního románského kostelíka, ze kterého se dochovala mohutná hranolová věž se základy ze 13. stol. a část sakristie. V 16. stol. byl nad zvonicovým patrem zřízen nízký ochoz se zděnými vížkami v rozích a postaven osmiboký jehlan. Fara se připomíná již r. 1324 – z toho plyne, že tu byl i kostel. Na staré obecní pečeti je věž s cimbuřím ještě

Jaromír Schoffer, 27.3. 2010
    Farníci byli původně vyznání katolického, kolem 15. stol. kališnického, koncem 16. stol. evangelického. Působil zde nekatolický farář Bedřich Felix Novoměstský. Po třicetileté válce museli všichni nekatoličtí duchovní ze země odejít. 1324 Nikolaus 1589 predikant far. Viktorin (biskup brněnský Stanislav vyšetřoval, zda byl svěcen) Líšenská duchovní správa 1620–1637 Matyáš Dubovský 1637 Daniel Pinkoth 1637 Jakub Jan Kreug – 15 let fara

Jaromír Schoffer, 28.3. 2010
    fara
    Současnou klasicistní podobu farní budova získala poslední venkovní opravou fasády a nové střechy v r. 1995, která odráží podobu z doby hrabat Mitrovských, někdejších držitelů panství Sokolnice. Fara se připomíná již roku 1324, hlavní budova měla tvar obdélníku s hospodářskými přístavky.
    Jaromír Schoffer , 5.4. 2010