Templ

Dolní Rožínka
Lesopark ležící východně od obce Dolní Rožínka založil koncem 18. století hrabě Jan Nepomuk Mitrovský. Nejzajímavějšími stavbami jsou klasicistní kaple s hrobkou hraběte a egyptský obelisk. Park byl obnoven v roce 1993 a prochází jím několik cest.
"chrámek Osvícenství" – růžová klasicistní kaple s hrobkou
Graficke pismenko Lesopark Templ založil a vybudoval na konci 18. století hrabě Jan Nepomuk Mitrovský. Leží pár set metrů východně od obce Dolní Rožínka, cesta k němu vede od zchátralých budov bývalého zemědělského družstva. Na informační tabuli na okraji lesoparku je uvedeno, že ve své době patřil k nejkrásnějším na Moravě, zachovaly se ovšem jen některé objekty. Hlavní pozornost přitahuje "chrámek Osvícenství" – růžová klasicistní kaple s hrobkou Jana Nepomuka Mitrovského a empírový egyptský obelisk. V dezolátním stavu je budova anglické lázně, rybníček je vypuštěný a zarostlý. Při troše pátrání se dají objevit zbytky dvou umělých návrší, ovšem po někdejších ...

přírodní scenerie
     Žďár nad Sázavou  (ZR)