Plumlovská přehrada

Mostkovická-Stichovická
Plumlovská přehrada byla stavěna v letech 1913–14 a 1921–32 převážně v prostoru dvou středověkých rybníků na říčce Hloučele. V letech 2010–14 proběhla celková rekonstrukce. Plocha činí 74 ha, hráz je dlouhá 469,5 m a pojme na 5,45 mil. m3 vody.

Plumlovská přehrada

Graficke pismenko Plumlovská přehrada se nachází na říčce Hloučele, asi 5 km od města Prostějova. Je jednou z našich nejstarších přehrad. Hlavním smyslem tohoto vodního díla, byla snaha snížit povodňové škody, zlepšit průtok a možnost nouzového zásobení města vodou. Přehradní nádrž byla budována v letech 1913-14, následně v letech 1921-32. Na stavbě tehdy pracovali i dělníci z Itálie a dokonce váleční zajatci. Vodní dílo vzniklo na ploše dvou původních středověkých rybníků. Větší se jmenoval Zlechov, podle něhož byl pojmenován i hotel, který se dnes bohužel nachází v dezolátním stavu a stále čeká na svoji opravu. Při nízkém stavu hladiny, je možné vidět ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací - místní tisk, infotabule, web Povodí Moravy / 2010-14, 17.6. 2006

popis

Přehrada postavená na říčce Hloučele má rozlohu 74 ha, objem 5,45 mil. m3, hráz je dlouhá 469,5 a vysoká 17 m.

vodní plocha
    přehrada