Vápencové jeskyně, na jejichž vzniku se podílel potok Špraněk. Objeveny r. 1938 skupinou vedenou Vilémem Švecem. Další části objevovány postupně, zejm. v 50. letech 20. stol. Přístupné od r. 1939. Z chodeb o délce 3,5 km je přístupno cca 788 m veřejnosti. Jeskyně jsou bohaté na krápníkovou výzdobu.

Javoříčská jeskyně

Graficke pismenko Nedaleko hradu Bouzov můžete navštívit velmi pěknou Javoříčskou jeskyni, která má opravdu krásné krápníky (shora = stalaktit, zdola = stalagnit a spojený je stalagnát) a řada z nich se honosí zajímavým jménem, například hrad Trosky...
Trouble, 7.9. 2005

turistické

Veřejnosti jsou zpřístupněné dvě na sebe navazující prohlídkové trasy. V první části jsou nejvýznamnější prostory Suťový dóm, Síň gigantů a pro Javořičskou jeskyni signifikační sintrová záclona. Druhá trasa je na krápníkové útvary poměrně chudší.
    Tomáš Berka , 19.5. 2011

Javoříčské jeskyně
    Podzemí je tvořeno komplikovaným komplexem chodeb, propastí a dómů. Tamní potok Špraněk se podílel na jejich vývoji v ostrůvku vápenců z devonského období.Roku 1938 byla objevena podstatná část jeskyní. Jednalo se o několika hodinový, namáhavý průstup nižším patrem. Následně po tomto objevení byly postupně objevovány další části jeskyně a to především v padesátých letech. Dnes je známo přes 3,5 km chodeb. Z toho je pouhých 788 metrů zpřístupněno

Jakub Kos , 8.4. 2011