Hrady.cz
Rozhledna byla postavena r. 1914, asi dva roky po dokončení lanové dráhy. Cihlová stavba na kamenném podstavci je vysoká 35 m a již od r. 1914 je vybavena výtahem.
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Rozhledna je vysoká 35 m a byla postavena počátkem 20. stol. K rozhledně se dostanete lanovkou (nástupní stanice poblíž Grandhotelu Pupp v Mariánské ulici) nebo pěšky. Na vrchol rozhledny vás vyveze výtah (již od roku 1914) nebo vyjdete po 150 schodech.

Z rozhledny, která je téměř 200 m nad kolonádou, máte Karlovy Vary jako na dlani. Dobře viditelné jsou Krušné hory včetně vrcholu Klínovce. Říká se, že při dobré viditelnosti jsou vidět i 70 km vzdálené vrcholky bavorské Smrčiny (Fichtelgebirge).

Základ rozhledny je zděný a tvoří jej kamenný podstavec a cihlová nástavba až do výše 35 m. Na ni nasedá dřevěný vyhlídkový ochoz a střecha. Celková výška rozhledny je 40 m.
19.3. 2005

historie

Stavba rozhledny byla svěřena staviteli Fouskovi z Karlových Varů, zahájena na jaře roku 1913 a předána veřejnosti 27. května 1914. V roce 1997 prošla rozhledna rekonstrukcí a od roku 1998 vozí návštěvníky již nový výtah. Lanová dráha byla postavena podle projektu H.H. Petera z Curychu.Výstavba probíhala v letech 1911 až 1912, kdy byl 5. srpna zahájen provoz.