Původně hrad z 12. st., zpustošený za husitských válek. Na pozdně gotický zámek přestavěn patrně Vilémem z Pernštejna. Později upraven renesančně. Za třicetileté války napaden Švédy a Valachy, ale neponičen. Dnes využitý jako regionální muzeum.
zámek od řeky Bečvy

Stručná historie hradu:

10.-11.st. - na Horním městě doloženo již ranně středověké opevnění (S a SV hrana kopce) 1046 - hrad Přerov se objevuje ve spojení s poplatkem staroboleslavské kapitule doloženým listinou (tato listina je ovšem středověkým falzem, kam byla zmínka vsunuta doddatečně) 1141 - první bezpečná zmínka je v listině biskupa Zdíka, kdy byl Přerov centrem hradského obvodu s arcijáhenským (velkofarním) kostelem 1253 - hrad zřejmě odolal při vpádu Kumánů k Olomouci (ovšem podhradí silně utrpělo) 1276 - přerovský hrad chránil významný most přes Bečvu, který nahradil dřívější brod 1351 - hrad jmenovám mezi markraběcími hrady 1412 - zastavil král Václav IV. hrad Milotovi z Tvorkova, který však tíhl k myšlenkám Husovým 1421 - král Zikmund následně přinutil Milotu zástavu ...
M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 2.4. 2004