Neděle, 29. listopad 2020. Svátek slaví Zina, zítra Ondřej
Zříceniny gotického hradu bez věží z 1. poloviny 14. století. Panské sídlo Smila Vchynského z Vchynic dnes leží v rozvalinách. Hrad zpustl po roce 1502.
Jihozápadní hradební zeď
Ze zastávky vlaku Oparno je hrad doslova na dohození kamenem. Místečko je to opravdu kouzelné, doporučuji každému návštěvu. Nejhezčeji je na hradě na podzim a skutečně doporučuji zažít západ slunce..
28.5. 2002

turistické

Z kdysi mohutného šlechtického hradu s plášťovou zdí postaveného Smilem z Vchynic kolem roku 1344, z kterého dokonce věštila kněžna Libuše, je dnes zřícenina, která přitahuje mnoho turistů i cyklistů. Hrad se nachází v malebném opárenském údolí, táhnoucím se v délce 3 km od okraje Malých Žernosek severním úpatím Lovoše. Jako pustý se hrad připomíná k roku 1536. V současné době je zde možno vidět

Lenka Faltýnková, Vlky, 3.1. 2006

OPÁRNO HRAD
    Od Lovosic k severozápadu jest pod Lovošem překrásné údolí zavřené dílem skalnatými stěnami, dílem stráněmi holými aneb lesnatými, jímž teče Milešovský potok. Ač jsou ještě jiné cesty a to kratší k Opárnu, přece radno jíti údolím potoka cestou stinnou a zelenou, zvláště okolo Císařského mlýna; neb jest velmi příjemná za suchého počasí, ovšem tím nepříjemnější a nepohodlnější po dešti.

August Sedláček XIV., 3.10. 2004
    Oparno jako opevněné sídlo i jako ves existovalo již ve druhé polovině 13. století. R. 1276 se mluví o vsi Oparnu v minulém čase (byla tehdy asi pustá) a hranice dnes neexistující sousední obce Veselí se vymezuje potokem Stepelínem, tekoucím pod horou Hrádek, což je nepochybně označení pro hrad Oparno. Další zpráva z r. 1344 se týká dohody Smila z Vchynic s klášterem altzellským, jímž Smil získal od kláštera

Opárno 1. pol. 14. stol.
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• ve třetí čtvrtině 13. století

Vznik hradu Opárno.

• ve druhé polovině 13. století

Opárno existovalo jako opevněné sídlo i jako ves.

• 1276

Se mluví o vsi Oparnu v minulém čase a byla tehdy asi pustá.

• 1344

Smil z Vchynic získal od kláštera doživotně pozemek rozbořeného mlýna Stepelín.

• v polovině 14. století

Jsou informace že se na místě stavělo.

• 1356

August Sedláček se domnívá, že Smil z Vchynic se od tohoto roku psl po Opárně.

• 16. století

Vchynský statek byl rozdělen. Polovinu získal od synů Bohuslava Dlaska z Vchynic Albrecht Kyšperský z Vřesovic. Druhá polovina patřila Bořitům z Martinic.

Hrad Opárno je označován jako pustý.

• 19. století