Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
Weisshuhnův kanál, Papírenský splav, Papírenský náhon

Weisshuhnův kanál

Papírenský splav, Papírenský náhon
střední část Weisshuhnova kanálu
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Ideální pro prohlídku tohoto díla je projet celou trasu na kole. V Žimrovicích se vydáte po červené značce, ta vás zavede až k začátku splavu, ten pak můžete projet po celé délce, a když budete dále pokračovat po červené značce, projedete bývalým lomem a dostanete se na asfaltovou komunikaci, kde po vyjetí několika serpentin se dostanete ke zřícenině hradu Vikštejn. V přilehlé vesnici Dubová přijde po náročné trati vhod hospůdka ;-).
michalkittrich@seznam.cz, 3.5. 2003

Historie splavu
    Papírenský splav, který nechal vybudovat v r. 1891 podnikatel Weisshuhn.Splav začíná tunelem 4–5 metrů širokým a 45 metrů dlouhým. Na 3,6 km dlouhém náhonu ve skalnatém svahu, který dodnes přivádí vodu k papírně, je vybudován papírenský splav, tři vodní tunely a několik akvaduktů. Náhon se využíval k plavení dřeva, byla na něm vybudována elektrárna zásobující město Opavu i okolí proudem. Celé vodní dílo, splav i náhon je zapsán do seznamu

opa.cz/infocentrum, 3.5. 2003