Hodnotná drobná lidová architektura zřejmě z konce 18. století. Od roku 1958 jsou tato čtyřboká zděná boží muka chráněna jako kulturní památka ČR.
© Luděk Vláčil 03/2020
Graficke pismenko Nevelká Moravská obec Ludmírov se nachází v Olomouckém kraji v okrese Prostějov. Dominantní stavbou obce je kaple sv. Anny. K pamětihodnostem patří venkovský statek čp. 23., kaple sv. Libora a boží muka stojící na východním okraji Ludmírova. V katastrálním území obce stojí za navštívení přírodní památky Průchodnice, Rudka a Skalky.

popis

Čtyřboká zděná bíle omítaná boží muka čtvercového půdorysu stojící na nízkém širším soklu pocházejí zřejmě z konce 18. století. Přibližně v polovině, asi 3,5 m vysoké stavby, jsou boží muka předělena jednoduchou římsou. Na čelní straně je v dolní části trojúhelníkově zakončená nika, v horní části nad římsou na třech stranách jsou větší niky zaklenuté stlačeným obloukem, přičemž čelní je hlubší. Boží muka jsou kryta sedlovou stříšku z pálených

Luděk Vláčil - zdroj: pamatkovykatalog.cz, 14.3. 2020
    křížek, boží muka