Zděná hranolová boží muka s čelní zasklenou nikou pocházejí zřejmě z 18. století. Stavba je chráněna jako kulturní památka ČR.
© Luděk Vláčil 03/2020
Graficke pismenko Středně velká Moravská obec Hvozd se nachází v Olomouckém kraji v okrese Prostějov. Dominantní stavbou obce je kaple sv. Václava z počátku 20. stol. Památkově chráněnou stavbou jsou boží muka stojící na severovýchodním okraji obce u hlavní silnice vedoucí vedoucí k obci Luká. Hlavní silnice rovněž vymezuje hranici Přírodního parku Kladecko jehož součástí je i Přírodní památka Taramka rozkládající se na území obce Hvozd.

popis

Zděná hranolová boží muka pocházející zřejmě z 18. století stojí na čtvercovém soklu o rozměrech 120 x 120 cm. Drobná sakrální stavba vysoká asi 3 m je ve spodní části členěna ze tří stran půlkruhově zaklenutými nikami. Nad nimi je rovněž trojice nik, z nichž čelní je zasklená v jednoduchém dřevěném rámu a uvnitř se nachází novodobá soška Ježíše Krista. Jednoduchá korunní římsa nese sedlovou střechu, na jejímž vrcholu je jednoduchý ocelový kříž.
    Luděk Vláčil - zdroj: pamatkovykatalog.cz, 14.3. 2020
    křížek, boží muka