kaple č. 2
Kaple byla postavena po r. 1836, patrně někdy ve 2. polovině 19. století. V r. 2008 byla kaple v havarijním stavu, proto musela být sejmuta střecha i krov. Na podzim r. 2011 došlo k dokončení rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Nové Těchanovice (dříve též Nové Čechovice, německy Neuzechsdorf) jsou místní částí města Vítkov v okrese Opava v jižním Slezsku. Ve vesnici v současnosti žije pouze asi 94 obyvatel. Dominantou Nových Těchanovice je kostel sv. Mikuláše z 18. stol. Nedaleko něj stojí 2. kaple z 2. poloviny 19. stol.

historie

Poprvé jsou Nové Těchanovice písemně zmíněny roku 1414. V 18. století zde vznikl kostel sv. Mikuláše a v roce 1785 i fara. Nedaleko kostela byly někdy ve 2. polovině 19. století postaveny dvě malé kaple. Na indikační skice z roku 1836 nejsou zachyceny, byly tedy vybudovány později. Hodnotnější stavbou je patrně kaple č. 2. Jde bezesporu o významnou památku místního významu dotvářející kolorit vesnice v blízkosti dalších historických objektů. Na

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.zaopavu.cz a další, 21.11. 2019

popis

Kaple označovaná č. 2 je postavena na šestibokém půdorysu o rozměrech cca 3.82 x 5.0 m. Závěr stavby je v exteriéru trojboký. Vstup je situován ve směru od komunikace na východní straně. Interiér objektu má rozměry cca 2.5 x 3.6 m, závěr kaple je klenutý. Boční stěny jsou prolomeny okny. Dochovány jsou původní dřevěné rámy se sloupkem vsazené do okenních otvorů. Štít kaple je vodorovně rozdělen stupňovitou římsou ve výšce římsy korunní. Tato

Opava  (OP)
    Nové Těchanovice