Kapli nechal na místě staré zchátralé dřevěné stavby postavit na počest narození prvorozeného syna Rodericha hrabě Ferdinand von Arz-Wasegg. Stavba vznikla r. 1837. V interiéru dříve visel obraz Panny Marie a později Cyrila a Metoděje. V roce 2012 proběhla rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Tzv. Roderichova kaple stojí v jižním Slezsku na katastrálním území obce Radkov na dolním konci osady Dubová, u silnice do Podhradí na kraji lesa u parkoviště ke zřícenině hradu Vikštejn. Kolem kaple prochází modrá turistická značka.
23.12. 2019

historie

Již odedávna na tomto místě stávala malá dřevěná kaple. Karel svobodný pán Troilo z Troiburgu, který Vikštejnské panství vlastnil v letech 1755 a 1765, u kapličky zřídil poustevnu, do níž byl od poloviny 18. století ustanoven minoritský terciář konventu sv. Ducha v Opavě Ludvík Langmartin. Poustevna u staré dřevěné kaple stála až do roku 1782, kdy císař Josef II. v rámci svých reforem poustevny zrušil. Dne 29. června 1837 se v nedalekém zámku

Luděk Vláčil - zdroj: http://files.pzahnas.webnode.cz a další, 23.12. 2019
     Opava  (OP)