© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Městys Protivanov se nachází v okrese Prostějov v Olomouckém kraji v oblasti zvané Malá Haná. Dominantou Protivanova je kostel Narození Panny Marie u něhož stojí fara. Na území obce se nachází také několik drobnějších sakrálních staveb. Jednou z nich jsou kamenná sloupová boží muka stojící u rozcestí silnic na Malé Hradisko a Drahany. Kromě toho se v katastru obce nacházejí i přírodní rezervace Skály, Skelná Huť, přírodní památky U žlíbku, Louky pod Skalami a Protivanov

historie

Kamenná sloupová boží muka u Protivanova pocházejí z 2. poloviny 19. století. Sakrální stavba na tomto místě je prvně doložena na III. vojenském mapování - Františko-josefském z let 1876-1878. Na čtvercové stupňovité patce je vyryt již špatně čitelný nápis s datací 18... Na patce stojí čtyřboký sloup se silně skosenými hranami, který nese malou kaplici s hlubokou nikou v níž je umístěn obraz Panny Marie s Ježíškem. Stříška kaplice je zakončena

křížek, boží muka
     Prostějov  (PT)