Žulová boží muka z roku 1735. Nevýrazný sokl přechází v čtyřboký dřík s okosenými hranami. Čtyřboká kaplice s půlkruhově zakončenou mělkou čelní nikou stojí na jednoduché profilované římse. Kaplice končí jehlancovou stříškou s koulí a tepaným dvojitým křížem. Památkově chráněná od roku 1958.
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Dvorce (německy Höfen) leží jihozápadně od Jihlavy, na obou stranách historické zemské hranice Čech a Moravy. Poprvé jsou uváděny roku 1360 jako majetek želivského kláštera. V roce 1595 obec koupilo město Jihlava, kterému patřila do poloviny 19. století. V obci se kromě božích muk nachází památkově chráněná kaple z 19. století, pamětní kámen a několik dalších drobných sakrálních památek – kamenných a litinových křížů. Obcí protéká řeka Jihlava, prochází jí místní komunikace spojující obec Cejle se silnicí II/602. Kolem božích muk prochází červeně značená turistická trasa.
18.7. 2019

popis

Žulová boží muka z roku 1735 nají tvarosloví typické pro boží muka v této části Vysočiny. Zvláštností je podoba soklu - nevýrazně tvarovaný nízký sokl přechází ve čtyřboký dřík s okosenými hranami. Čtyřboká kaplice s půlkruhově zakončenou mělkou čelní nikou stojí na jednoduché profilované římse. Kaplice končí jehlancovou stříškou s koulí a tepaným dvojitým křížem.