Kamenný jednoobloukový šikmý most v Semaníně postaven roku 1836. Kvalitní technická památka. Šikmá délka je 10 m a šířka 4,85 m. Převýšení oblouku 50 cm, zídky vysoké 95 cm. Most vyzděn a zaklenut z pískovcových kvádrů, s nahrubo zarovnaným a nevyhlazeným povrchem. Památkově chráněn od roku 2013.
Silniční most v Semaníně
© Pavel Vítek 10/2018
Graficke pismenko Obec Semanín leží 4 km jižně od České Třebové, 11 km východně od Litomyšle a 16 km od Svitav. Okolo obce vede železniční trať č. 260 Česká Třebová – Svitavy – Brno, kde je i železniční zastávka Semanín, ale od obce je vzdálena 3,5 km. Autobusem je do Semanína spojení ze Svitav, Litomyšle i z České Třebové. Silniční most najdeme v centru obce, na malé návsi u kostela sv. Bartoloměje.

historie

Kamenný jednoobloukový šikmý most přes Semanínský potok byl postaven roku 1836 při stavbě silnice Litomyšl – Lanškroun. Jedná se o kvalitní technickou památku, která dokládá úroveň kamenického řemesla i technické přípravy a které dotvářejí prostředí návsi. Most je hmotným dokladem vztahujícím se k historii obce. Stavba vyžadovala průnik šikmých čel mostu do klenebního válce a tomu přizpůsobené tvarování kamenných klenebních prvků. Jedná se o

popis

Semanínský mostek je jednoobloukový šikmý segmentově klenutý silniční mostek na komunikaci o šířce 7 m. Šikmá délka mostku je 10 m a jeho vlastní šířka 4,85 m, s plnými parapetními zídkami. Převýšení oblouku je 50 cm, zídky jsou vysoké 95 cm. Most je vyzděn a zaklenut z pískovcových kvádrů, s nahrubo zarovnaným, nevyhlazeným povrchem, se stopami ručních kamenických nástrojů. V úrovni mostovky je opatřen na obou čelech shora okosenou římsou. Boky

most
    Pardubický kraj