jeskyně Podkova

Blátivá díra, Zwergenhöhle, Wolfhöhle
Asi 50 m dlouhá průchozí jeskyně ve tvaru podkovy vzniklá propojením dříve samostatných chodeb na počátku 19. stol. v rámci krajinářských úprav zámeckého parku. Jeskyně je volně přístupná kromě zimních měsíců, kdy slouží jako zimoviště netopýrů.
Horní vchod do jeskyně
© Luděk Vláčil 01/2017
Graficke pismenko Jeskyně se nachází ve svahu kopce Tresína (345 m n. m.) na území obce Mladeč v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Obec je známa především díky hojně navštěvovaným Mladečským jeskyním, jež jsou přístupné veřejnosti v návštěvních hodinách. V blízkosti obce se však nachází ještě další zajímavá navštívení hodná místa. Jedním z nich je i průchozí jeskyně Podkova vzdálená asi 800 m od návsi. Jeskyně je volně přístupná kromě zimních měsíců (listopad - březen), kdy zde přezimují netopýři. Pokud se rozhodnete jeskyni projít, je nutné, si sebou vzít nějaký zdroj světla. Na místo se dostanete nejlépe z obce Mladeč po modře značené turistické stezce vedoucí pod ...

historie

Jeskyně Podkova je tvořena dvěma původně samostatnými chodbami, jež se k sobě pouze značně přibližovaly. Na přání Lichtenštejnů byly na začátku 19. stol. obě chodby uměle propojeny do tvaru podkovy, aby jí bylo možné procházet. Toto území totiž bylo dříve součástí zámeckého parku Nové Zámky. K oddělení došlo při stavbě dálnice Olomouc-Mohelnice, která prochází přímo přes původní park. Jeskyně byla dříve nazývána také „Blátivá díra“, v německé

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turistika.cz/mista/jeskyne-podkova, http://m.taggmanager.cz/1260 a další, 18.1. 2017