Koněpruské jeskyně byly objeveny v roce 1950 při těžbě vápence. Zpřístupněny byly v roce 1959 a dnes představují nejdelší známý jeskynní systém v Čechách. Hlavní modelace jeskynních prostor proběhla před 25 - 30 miliony lety a nejstarší dochovaná výzdoba je starší více než 1 milion let.
Graficke pismenko Koněpruské jeskyně leží v chráněném území Český kras ve vrchu Zlatý kůň u obce Koněprusy nedaleko u Berouna. Byly objeveny v roce 1950 při těžbě vápence, záhy začaly výzkumy a byly objeveny další části jeskyní včetně zvířecích kostí a archeologických nálezů, pro veřejnost byly zpřístupněny až v roce 1959 a dnes představují nejdelší známý jeskynní systém v Čechách. Vznikly činností vod, které drenovaly vápencovým masívem a vytvořily systém tří jeskynních pater (jejich převýšení činí více než 70 metrů) s bohatou výzdobou. Veřejnosti je přístupné patro střední a svrchní. Hlavní modelace jeskynních prostor proběhla před 25 - 30 ...

Array
     Beroun  (BE)