Významná dominanta severního Plzeňska je areál bývalého poutního místa. Kostel Zvěstování Panny Marie, probožství a ambity byly postaveny pro plasský klášter na přání opata Evžena Tyttla podle projektu Jana Blažeje Santiniho v letech 1711 - 1768.
Graficke pismenko Na bývalém poutním místě plaského kláštera byl podle Santiniho návrhu vystaven chrám Zvěstování panny Marie , jehož základní kámen položil opat Eugen Tyttl.
Půdorys chrámu je v smymbolu řeckého rovnoramenného kříže s centrálním čtvercovým prostorem. Stavba byla dokončena až roku 1768. Celý komplex se skládá z chrámu, budovy probošství a ambitu, ve kterém je fresková výzdoba od F. J. Luxe. Dnes v objektu sídlí Muzeum a galerie severního Plzeňska se stálými expozicemi a etnografickými a umělecko historickými sbírkami.
17.9. 2002

historie

Osada Týnec je poprvé zmiňována v darovací listině Romana z Týnce plaskému klášteru v roce 1230. Plaští cisterciáci zde vybudovali poutní kostelík, pro nějž byla v 1.pol. 16.stol. zhotovena soška P. Marie a anděla Zvěstování. Po 30.leté válce byl značně zchátralý objekt opraven v duchu raně barokním, přistaven ambit a v roce 1699 opatem Ondřejem Trojerem zřízeno proboštství. Za opata Eugena Tyttla bylo přistoupeno k výstavbě nového areálu, jehož

Plzeň-sever  (PS)
    Kralovice