Moje místa 0
Zámek vybudoval po r. 1714 Kaschnitz von Weinberg a po r. 1746 Hájek z Waldstätten přistavěl boční křídlo. V r. 1857 areál získali Mitrovští, kteří se věnovali dalším úpravám, při nichž zámek získal dnešní podobu. Po r. 1948 začala stavba upadat a interiér byl přebudován na byty.
Pohled na zámek z bývalé květinové zahrady
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Obec Hajany se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov jihozápadně od Brna na okraji Bobravské vrchoviny. Na západním okraji obce v jihovýchodní části zchátralého dvora se nalézá bývalý dvoukřídlý hajanský zámek, který není v o moc lepším stavu. Z jihu a východu k zámku přiléhá zarostlá plocha, jež kdysi bývala zámeckou květinovou zahradou. Asi 200 metrů jihozápadně od zámku se mezi stromy ukrývá hrobka bývalých majitelů, rodiny Deymů.

historie

První písemná zmínka o Hajanech pochází z roku 1323. Ves patřila po celý středověk a velkou část raného novověku starobrněnským cisterciačkám. První výraznější stavební činnost lze však spojit teprve s prvním šlechtickým majitelem Kaschnitzem von Weinberg, který po roce 1714 nechal vybudovat hlavní zámeckou budovu. Na stavbu navázal po roce 1746 Hájek z Waldstätten přístavbou bočního křídla. V roce 1790 panství koupil rod rytířů Smetanů, s

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pruzkumypamatek.cz a další, 17.3. 2016