Zaniklý hrad Blatník popsal A. Sedláček jako malý vodní hrad se dvěma věžemi. První známý majitel r. 1339 Ctibor z Blatníka. Zanikl buď v husitských válkách či nezájmem posledního majitele - opatovického kláštera. Hrad stával v prostorách dnešního nepřístupného areálu firmy Explozie Semtín.
Pohled na hrad z knihy Hrady, zámky a tvrze království českého - A.Sedláček
Graficke pismenko Dnes zcela zaniklý hrad Blatník zaujímal polohu mezi bývalou obcí Lhotkou a Blatníkem. Tehdy jižně pod vesnicí Lhotkou teklo Labe a okolí bylo plné mokřin, tůní a rybníků. Tehdejší krajina byla zcela přeměněna, Labe narovnáno a mokřiny byly vysoušeny. V závěru 2. svět. války bylo místo dokonce rozbombardováno. Dnes v tomto katastru leží areál firmy Explozie Semtín, tedy podniku na trhaviny, s proslaveným výrobkem Semtex. Právě v jižní části areálu firmy zde v době středověku stávalo zajímavé šlechtické sídlo, ale také i dnes již neexistující obec Lhotka, která firmě ustoupila. Pochopitelně jde dnes o zakázané pásmo nejvyššího stupně ...
Ivo Rozehnal - zdroj - Hrady, zámky a tvrze království českého - August Sedláček díl I. 1882 a web stipack.cz/w/index.php?title=Blatník, 27.1. 2016