Původně gotická věž byla postavena jako součást městských hradeb, z nichž se na ni vcházelo. V r. 1593 byla renesančně upravena a zvýšena na 50 m. Od r. 1709 slouží jako zvonice. Dnes se na věži nacházejí 4 zvony, nejstarší z nich je zvon Maria z r. 1509.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Jevíčko je město na severozápadní Moravě, v severní části Malé Hané, nachází se v Pardubickém kraji v okrese Svitavy. Městská věž stojí v centru Jevíčka těsně vedle fary a bývalého augustiniánského kláštera s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, dnes sloužícího jako muzeum. Věž bývá příležitostně zpřístupněna veřejnosti, z horního ochozu je široký rozhled po širém okolí, můžete vidět i jinak nepřístupné zbytky městské hradby, táhnoucí se od věže na jih farní zahradou. Městská věž spolu s kostelní věží tvoří dominanty města a je kulturní památkou.

historie

Již někdy ve 12. stol. v místě dnešního města Jevíčka existovala slovanská ves. Jako město jej postavili kolonisté v první pol. 13. stol. V roce 1258 bylo Jevíčko povýšeno králem Přemyslem Otakarem II. na město. Původně gotická věž byla postavena současně s městskými hradbami někdy ve 14. stol. (nahradily starší palisádu) jako jejich součást, z nichž se na ni původně i vcházelo. V roce 1593 byla renesančně upravena a zvýšena na 50 m. Byla také

věž
    Pardubický kraj