Památník vojáků zemřelých v letech 1813-1814 v nedaleké polní nemocnici stojí západně od Jevíčka na úpatí Červeného kopce. Vznikl na popud zemského školního rady Leopolda Klímy. Slavnostně odhalen byl v r. 1910.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Pomník stojí asi 1 km od Jevíčka. Nejlépe se k němu dostanete po hlavní silnici z Jevíčka směrem na Svitavy. Projedete pod mostem nedokončené Hitlerovy dálnice a hned za ním je po levé straně rozcestník, kde se dá zaparkovat. Až k pomníku vede asi 1 km dlouhá úzká asfaltová cesta. Kolem prochází červená turistická stezka z Jevíčka do Velkých Opatovic. U pomníku je informační tabule a lavička.

historie

Po bitvě u Lipska, známé též jako Bitva národů, která se odehrála 16. až 19. října 1813, zůstalo velké množství nemocných a raněných vojáků spojeneckých vojsk a také nemocných zajatých Francouzů. Vojenská rada ve Vídni nařídila rozvoz části nemocných a raněných do ostatních zemí rakouské říše. Na Moravě bylo zřízeno několik polních nemocnic, mezi nimi také ta v Jevíčku. Byla umístěna poblíž zámku v budovách panského dvora. Další menší pobočky

popis

Památník byl vyroben z tvrdého křemene a je 6 metrů vysoký. Má 1,3 metrů hluboké základy, na kterých je podstavec z kamenných kvádrů 2 metry široký a 1,5 metru dlouhý. Na podstavci je 2,2 metrů široká křemencová deska tvořící základnu mohutného obelisku 2 metry širokého a 4 metry vysokého. Na vrcholu tohoto asi 10 tun těžkého kamene je umístěn velký ocelový dvouhlavý orel vysoký 45 cm s rozpětím křídel 1,34 metrů. Na pomníku je železný kříž a

pomník, památník
    Pardubický kraj