Bývalá synagoga v Jevíčku byla postavena v letech 1792-1794 místo starší dřevěné synagogy zničené požárem r. 1747. V r. 1907 byla secesně upravena. Židovské komunitě sloužila do 2. světové války. Od r. 1951 ji využívala československá církev husitská. Dnes se zde konají různé kulturní akce.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko V roce 1666 dostala židovská komunita v Jevíčku povolení postavit si svoji první synagogu. Ta byla vybudována původně jako dřevěná. V roce 1747 zachvátil město požár, při němž celá stavba shořela. Nový chrám byl postaven v klasicistním slohu v letech 1792-1794 již jako zděný. Ke stavbě byl použit kámen z farního kostela sv. Mikuláše (stával na náměstí Komenského) zbořeného roku 1791. V roce 1907 bylo průčelí synagogy secesně upraveno a posunuto o metr dále do ulice. Židovskou komunitou byla využívána až do druhé světové války. Od roku 1951 sloužila jako kostel církve československé husitské. V roce 2008 byla budova bývalé synagogy převedena na ...

židovské památky
    Pardubický kraj