Moje místa 0
NPP Chropyňský rybník je významnou ptačí lokalitou. Mezi zdejší druhy je nejpočetnější kolonie racka chechtavého, který zde čítá několik tisíc jedinců. Rybník je NPP od r. 1954. Rozloha asi 24 ha.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko NPP Chropyňský rybník se skládá z rybníků Zámeckého a Malého. Jedná se o významnou ptačí lokalitu, kdy ostrov uprostřed a jeho zarostlé okrajové partie slouží k hnízdění mnoha vzácných druhů - např. potápka černokrká, labuť velká, rákosník velký, potápka roháč a další. Hlavním ptačím druhem je však kolonie racka chechtavého, která se počítá na několik tisíc exemplářů (v minulosti zde bylo napočítáno až 5 000 jedinců). Jedná se o jednu z největších kolonií ve střední Evropě. Z rostlin se zde nachází např. chráněná kotvice plovoucí, různé druhy orobince a rákosu. Rozloha Zámeckého rybníku činí asi 24 ha. Do r. 1966 v prostoru zámeckých ...
Ivo Rozehnal - info z místa a webu nature, 2.7. 2015