Tvrz postavil zřejmě Bohuš ze Seničky po r. 1353. R. 1371 ji držel Půta z Holštejna, r. 1382 Oldřich z Pateřína, který ji patrně obnovil. R. 1392 zapsal Dobeš z Lysova tvrz Staníkovi z Odrlic. R. 1406 ji získal Jan z Lazník. Zanikla patrně za husitských válek, r. 1482 zmíněna jako pustá.
pohled na jádro bývalé tvrze

Lysov - poloha

Tvrziště leží 1,5 km jz. od obce Seničky, 0,5 km od Cakova na mírně svažitém výběžku, zvaném Na zámku, nad levým břehem řeky Blata.
Michal Šmýd, 19.1. 2013

Lysov (Lissow)
    Zdejší krajina patřila v první polovině 14. století k loučanskému statku pánů z Kunštátu. Roku 1353 prodal Kuník z Leštnice a Kunštátu dvůr v Lysově s lesy Bohušovi ze Seničky, který pravděpodobně zdejší tvrz postavil. Roku 1371 držel tvrz Půta z Holštejna. Jeho bratr Štěpán z Vartnova a na Konici prodal tuto tvrz roku 1382 Oldřichovi z Pateřína a na Odrlicích. Z formulace vyplývá, že zde byla opuštěná tvrz, která zřejmě byla obnovena, protože

Michal Šmýd, E.H. - Vlastivěda moravská: Olomoucký kraj, Litovelský okres, V. Pinkava, Musejní spolek v Brně r. 1903; Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, zámků a tvrzí , M. Plaček, Libri 2001; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 19.1. 2013

Eliščina cesta
    Podle pověsti na tvrzi sídlila Eliška z Kunštátu, která byla horlivou katoličkou. Každý den jezdila do kostela v Senici na Hané na bohoslužby cestou, která se dodnes nazývá Eliščinou a lid si po staletí vypravuje, že tato cesta travou nikdy nezaroste.

popis

Na místě bývalé tvrze je sotva patrná vyvýšenina (9 x 9 m) na hraně příkré terasy k říčce a náznak příkopu, který byl 13 m široký. Při orbě bylo odhaleno kamenné zdivo. Tvrziště je převýšeno břehem přilehlého pole o 2 m, v literatuře zmiňovaný vysoký homolovitý kopec, na kterém by mělo ležet, je tedy nepřesný údaj. Patrně věžovitá dřevěná tvrz zřejmě stála na kamenném základu.
    E.H. - Hrádky a tvrze na Moravě, Vladimír Nekuda a Josef Unger, Blok 1981, Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Miroslav Plaček, Libri 2001, 21.1. 2013

Olomouc  (OL)
    Senička