Toleranční modlitebna evangelické církve augsburského vyznání, postavena v letech 1796–1797 v klasicistním stylu s prvky pozdního baroka. Ve výbavě je renesanční kalich, o kterém se traduje, že jej zdejším evangelíkům daroval J. A. Komenský.
kostel od západu
© Milan Caha 06/2008
Do roku 1670 se většina obyvatel Uherska hlásila k evangelické církvi. První kostel si skaličtí evangelíci augsburského vyznání postavili v roce 1650 v dnešní Potoční ulici. V letech 1670–1680, v rámci ostré protireformace, došlo k úplnému zákazu evangelické církve. Kostel v Potoční získali nejprve jezuité, poté karmelitáni a nakonec milosrdní bratři (sloužil jim do 50. let 20. století). V roce 1781 byl v Uhersku přijat Toleranční patent a evangelické církve obnovily svou činnost. Evangelíci augsburského vyznání si v letech 1796–1797 postavili novou toleranční modlitebnu v dnešní Lichardově ulici, nedaleko hlavního skalického náměstí. Kostel byl vybudován v klasicistním stylu s prvky pozdního baroka. Měl různá omezení, například nemohl mít věž. Ta k němu byla přistavěna až v roce 1938, podle projektu architekta Dušana Jurkoviče. Interiér kostela má klasicistní dřevěnou výzdobu. Oltářní obraz pochází z 19. století. Ve výbavě je i renesanční kalich, o kterém se traduje, že je darem Jana Ámose Komenského, který ve Skalici v roce 1650 pobýval.
Slovensko, Trnavský,